Το αβοκάντο περιέχει περίπου 70% νερό, 25% έλαια 2,5% πρωτεΐνες και 2,5% ζάχαρα. Οι λιπαρές ουσίες του βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης. Περιέχει λιποδιαλυτές βιταμίνες που δύσκολα και σε μικρές ποσότητες συναντώνται σε άλλα φρούτα.
Επειδή περιέχει μεγάλο ποσοστό πρωτεϊνών και λιπαρών με λίγα σάκχαρα θεωρείται πολύ καλή τροφή για διαβητικούς. Μειώνει τη χοληστερίνη, είναι πλούσιο σε κάλιο, τον ηλεκτρολύτη που ρυθμίζει την ενδοκυττάρια ισορροπία των υγρών στο σώμα. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά, που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων, την αύξηση της «καλής» και τη μείωση της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.
Παρακάτω στον πίνακα μπορείτε να δείτε ονομαστικά την περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα για ένα ωμό αβοκάντο 100 γραμμαρίων.
Όνομα | Περιεκτικότητα σε 100gr |
Ενέργεια | 160 kcal |
Πρωτεΐνη | 2 γρ |
Λίπη | 14,7 γρ |
Υδατάνθρακες | 8,53 γρ |
Φυτικές ίνες | 6,7 γρ |
Ασβέστιο, Ca | 12 mg |
Σίδηρος, Fe | 0,55 mg |
Μαγνήσιο, Mg | 29 mg |
Φώσφορος, Ρ | 52 mg |
Κάλιο, Κ | 485 mg |
Νάτριο, Na | 7 mg |
Ψευδάργυρος, Zn | 0,64 mg |
Χαλκός, Cu | 0,19 mg |
Σελήνιο, Se | 0,4 μg |
Βιταμίνη, C | 10 mg |
Βιταμίνη, B1 | 0,067 mg |
Βιταμίνη, B2 | 0,13 mg |
Βιταμίνη, B3 | 1,74 mg |
Βιταμίνη, Β6 | 0,257 mg |
Φολικό οξύ | 81 μg |
Βιταμίνη, Α | 7 μg |
Καροτίνη, βήτα | 62 μg |
Καροτίνη, άλφα | 24 μg |
Κρυπτοξανθίνη, βήτα | 28 μg |