Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ΕΕ απέτυχε στην κατασκευή κάποιου τοίχους προστασίας για να αντισταθμίσει την καταστροφική ενεργειακή κρίση λόγο των κυρώσεων προς τη Ρωσία. Δυστυχώς για την κορυφαία οικονομία της ΕΕ, τη Γερμανία, που έχει επενδύσει στην πράσινη ενέργεια χωρίς καμία προφανή εναλλακτική στην εξάρτησή της από τις εισαγωγές ενέργειας (και ιδιαίτερα από το ρωσικό αέριο) για την τροφοδοσία της κύριας βιομηχανικής μηχανής της Ευρώπης.
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσπάθησε να βρει εναλλακτικές πηγές σε άλλες χώρες, χωρίς να υπάρχει άμεση λύση. Εν τω μεταξύ, η γερμανική βιομηχανία προειδοποιεί για διακοπές λειτουργίας, ενώ οι αρχές προετοιμάζονται για τον περιορισμό της ενέργειας και αυτό που αναμένεται είναι να έρθει ένας πολύ σκληρός χειμώνας.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις εκπομπές άνθρακα επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο. Το Βερολίνο δεν μπορεί να πάρει επισκευασμένα ανταλλακτικά από τον Καναδά για τον δικό του κοινό αγωγό Nord Stream 1 με τη Ρωσία, λόγω των δυτικών αντιρωσικών κυρώσεων που εμποδίζουν την αποστολή τους. Φυσικά, υπάρχει μια άλλη επιλογή, ο αγωγός Nord Stream 2 της Gazprom, ο οποίος είχε εγκριθεί από την Ουάσιγκτον σε μια κίνηση εξουσίας κατά της οικονομίας της ΕΕ ακόμη και πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι ο Nord Stream 2 είναι ένας αγωγός 1.200 χιλιομέτρων υπό την τη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος σχεδιάστηκε για να μεταφέρει φυσικό αέριο από τις ρωσικές ακτές κοντά στην Αγία Πετρούπολη στο Λούμπμιν της Γερμανίας.
Τον Φεβρουάριο, η Γερμανία ανέστειλε τη διαδικασία χορήγησης άδειας λειτουργίας για τον αγωγό μεταξύ αυτής και της Ρωσίας, παγώνοντας ουσιαστικά το έργο μέχρι νεωτέρας.
Από την άλλη πλευρά στη Γαλλία, στέλεχος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομικής μηχανής της ΕΕ επευφημούν τη δυτική αλληλεγγύη και τις αντιρωσικές κυρώσεις, ενώ το Παρίσι απολαμβάνει διακριτικά τη θέση της ως ο κορυφαίος εισαγωγέας ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η έλλειψη ενέργειας λόγω των κυρώσεων εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια ακόμη πιο απελπιστική ανάγκη για μια στροφή στις ανανεώσιμες πηγών ενέργειας.
Οι ευρωβουλευτές, που συνεδριάζουν στο Στρασβούργο, συμφώνησαν την Τετάρτη 06/07/2022, να θεωρούνται φιλικές προς το περιβάλλον οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια, δύο πηγές ενέργειας που έχουν αναγνωριστεί ως απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το αμφιλεγόμενο κείμενο, το οποίο κατέθεσε τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χαρακτήριζε “βιώσιμες” κάποιες επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια τα οποία δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα ή εργοστάσια φυσικού αερίου, με την προϋπόθεση ότι διαθέτουν τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες.
Αυτό που μένει είναι να δούμε ότι και ο λιγνίτης θα ξαναγίνει “βιώσιμος” για παραγωγή ενέργειας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλα γίνονται πολύ αργά ενώ φαίνεται ότι το πρόβλημα έχει κάνει την εμφάνισή του και η ΕΕ είναι ανοχύρωτη.