Η μπανάνα είναι τροπικό φρούτο. Περιέχει βιταμίνες A, B, C, Ε και είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο).
Καταναλώνεται συνήθως ωμή, αν και μπορεί να φαγωθεί τηγανητή, ψητή και αποξηραμένη, σε στρογγυλές επίπεδες φέτες.
Είναι μια καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη σωστή λειτουργία της καρδιάς χάρις στο κάλιο. Το κάλιο είναι σημαντικό για την ομαλοποίηση του καρδιακού παλμού, καθώς στέλνει οξυγόνο στον εγκέφαλο και ρυθμίζει το υδατικό ισοζύγιο του οργανισμού μας.
Αντιμετωπίζει τις εντερικές διαταραχές, όπως τη διάρροια και την δυσκοιλιότητα.
Καταπολεμά το άγχος, τη κατάθλιψη και μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου. Ενώ ενισχύει τη μνήμη.
Οι εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει ότι η λεκτίνη, μια πρωτεΐνη που εμφανίζεται στις μπανάνες, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης λευχαιμικών κυττάρων.
Η σημαντική περιεκτικότητα σε ασβέστιο εξασφαλίζει μια επιπλέον προστασία στα οστά.
Παρακάτω στον πίνακα μπορείτε να δείτε ονομαστικά την περιεκτικότητα βιταμινών και μετάλλων σε 100 γραμμάρια μπανάνας ώριμης.
Όνομα | Περιεκτικότητα σε 100gr |
Ενέργεια | 85 kcal |
Νερό | 78.3 γρ |
Πρωτεΐνη | 0,78 γρ |
Λίπη | 0,22 γρ |
Υδατάνθρακες | 20.1 γρ |
Σάκχαρα | 15.8 γρ |
Φυτικές ίνες | 2,6 γρ |
Ασβέστιο, Ca | 5 mg |
Σίδηρος, Fe | 0,3 mg |
Μαγνήσιο, Mg | 27 mg |
Μαγγάνιο | 0.27 mg |
Φώσφορος, Ρ | 34 mg |
Κάλιο, Κ | 358 mg |
Νάτριο, Na | 1 mg |
Ψευδάργυρος, Zn | 0,15 mg |
Χαλκός, Cu | 0,078 mg |
Βιταμίνη, C | 9.7 mg |
Βιταμίνη, B1 | 0,004 mg |
Βιταμίνη, B2 | <0,1 mg |
Βιταμίνη, B3 | 0,57 mg |
Βιταμίνη, Β6 | 0,234 mg |
Βιοτίνη | <0.004 μg |
Φολικό οξύ | 25 μg |
Βιταμίνη, Α | 1 mg |
Καροτίνη, βήτα | 1 μg |
Καροτίνη, άλφα | 8 μg |
Καροτίνη, Τρανς-βήτα | 9 μg |
Βιταμίνη, K | 0.2 μg |