Το μέλι αποτελεί ένα φυσικό προϊόν που χρησιμοποιείτε ως γλυκαντική ύλη. Σε αντίθεση με άλλες γλυκαντικές ύλες το μέλι έχει θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τον ανθρώπινο οργανισμό έτσι ώστε να αντιμετωπίσει διάφορες ασθένειες.
Οι μέλισσες είναι εκείνες που το παράγουν. Αρχικά συλλέγουν τη γύρη από τα φυτά και στη συνέχεια με τα ένζυμα που έχουν στο σάλιο τους διασπούν τη σακχαρόζη σε γλυκόζη και σε φρουκτόζη και την αποθηκεύουν στις κερήθρες. Το νερό εξατμίζεται από αυτό το μείγμα μέσα στις κερήθρες και το μόνο που μένει είναι ένα κολλώδες υγρό, το γνωστό σε όλους ως μέλι.
Ανάλογα από το φυτό που προέρχεται το μέλι έχει διαφορετική γεύση. Τα πιο γνωστά και εμπορικά είδη μελιού στη χώρα μας είναι το θυμαρίσιο μέλι και το μέλι ανθέων. Τα διατροφικά συστατικά που χαρακτηρίζουν το μέλι είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες, τα ένζυμα, τα αμινοξέα, τα ιχνοστοιχεία, και το νερό.
Έχει πολλές θεραπευτικές ικανότητες και η δράση του είναι γνωστή αρχικά ως μια αντιφλεγμονώδη ουσία που βοηθάει στην επούλωση πληγών του δέρματος. Επίσης, είναι βοηθητικό στην ελάττωση εντερικών μικροβίων και στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Βοηθάει στην προστασία των αγγείων της καρδιάς και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Είναι πολύ βοηθητικό σε περιπτώσεις αναιμίας καθώς τα ιχνοστοιχεία που περιέχει έχουν φυσική προέλευση και είναι μπορούν να απορροφηθούν πλήρως από τον οργανισμό. Εκτός από τους λόγους υγείας το μέλι χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα ομορφιάς εξαιτίας των ευεργετικών ικανοτήτων που έχει.