Η Ρωσία έχει πει ότι η ιδέα του Κιέβου να θέσει τους όρους της ειρηνευτικής συμφωνίας για δημοψήφισμα θα βλάψει μόνο τις εν εξελίξει συνομιλίες. Η Μόσχα ξεκίνησε στρατιωτική εκστρατεία κατά της Ουκρανίας στα τέλη του περασμένου μήνα.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η υποβολή των όρων ενώπιον του κοινού αυτή τη στιγμή μπορεί μόνο να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις που ήδη προχωρούν πολύ πιο αργά και είναι λιγότερο ουσιαστικές από ό,τι θέλουμε», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι πρότεινε νωρίτερα ότι οι όροι ειρήνης «ιστορικής» σημασίας μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο δημοψηφίσματος. «Οι πολίτες θα πρέπει να ανταποκριθούν σε ορισμένους… συμβιβασμούς», είπε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις συνομιλίες με τη Μόσχα.
Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί διεξήγαγαν αρκετούς γύρους συνομιλιών στη Λευκορωσία, ενώ αργότερα πέρασαν σε συζητήσεις μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι το Κίεβο αναζητούσε εγγυήσεις ασφαλείας από τη Ρωσία και τη Δύση. Η Μόσχα, εν τω μεταξύ, είπε ότι ήθελε η Ουκρανία να γίνει επισήμως μια ουδέτερη χώρα, αποκηρύσσοντας την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ένα στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που η Ρωσία θεωρεί απειλή.
Η Μόσχα δήλωσε περαιτέρω ότι επιθυμεί την «αποστρατικοποίηση» της Ουκρανίας, καθώς και το Κίεβο να αναγνωρίσει την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας και τις δημοκρατίες στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη.
Η Κριμαία, που κατοικείται κυρίως από Ρωσόφωνους, ψήφισε υπέρ της εγκατάλειψης της Ουκρανίας και της ένταξης στη Ρωσία λίγο μετά το πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο. Οι δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ αποσχίστηκαν από την Ουκρανία την ίδια χρονιά.
Η Μόσχα επιτέθηκε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μετά από μια επταετή αντιπαράθεση σχετικά με την αποτυχία του Κιέβου να εφαρμόσει τις συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ.
Το Κίεβο αναφέρει ότι η ρωσική επίθεση ήταν εντελώς απρόκλητη και έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς ότι σχεδίαζε να ανακαταλάβει τις δύο δημοκρατίες με τη βία.