Το ακτινίδιο είναι ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η θρεπτική αξία στο ακτινίδιο είναι αδιαμφισβήτητη ενώ η γεύση του είναι αποδεκτή από τους περισσότερους.
Έχει αντιγηραντική δράση χάρη των βιταμινών Α, C και E. Βοηθούν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον προσφέρουν σημαντική προστασία κατά του καρκίνου. Το ακτινίδιο είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Το ακτινίδιο φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει και στη βελτίωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος. Η δυσκοιλιότητα πιθανότατα βελτιώνεται εάν πραγματοποιηθεί αύξηση της πρόσληψης των φυτικών ινών μέσω της αύξησης της κατανάλωσης ακτινίδιων.
Περιέχουν μεγάλες ποσότητες από φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά βοηθούν σημαντικά στην προστασία και αποτροπή οξυγόνωσης του DNA. Η προστασία του DNA μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης και ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης και προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεϊνη μαζί με το καροτενοειδές ζεαξανθίνη που περιέχει.
Παρακάτω στον πίνακα μπορείτε να δείτε ονομαστικά την περιεκτικότητα βιταμινών και μετάλλων σε 100 γραμμάρια ακτινιδίου.
Στις πηγές περιλαμβάνονται: USDA
Έχει αντιγηραντική δράση χάρη των βιταμινών Α, C και E. Βοηθούν στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον προσφέρουν σημαντική προστασία κατά του καρκίνου. Το ακτινίδιο είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Το ακτινίδιο φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλλει και στη βελτίωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος. Η δυσκοιλιότητα πιθανότατα βελτιώνεται εάν πραγματοποιηθεί αύξηση της πρόσληψης των φυτικών ινών μέσω της αύξησης της κατανάλωσης ακτινίδιων.
Περιέχουν μεγάλες ποσότητες από φλαβονοειδή και καροτενοειδή, τα οποία έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Τα συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά βοηθούν σημαντικά στην προστασία και αποτροπή οξυγόνωσης του DNA. Η προστασία του DNA μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης και ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
Τέλος, συντελεί στη βελτίωση της όρασης και προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, εξαιτίας του αντιοξειδωτικού λουτεϊνη μαζί με το καροτενοειδές ζεαξανθίνη που περιέχει.
Παρακάτω στον πίνακα μπορείτε να δείτε ονομαστικά την περιεκτικότητα βιταμινών και μετάλλων σε 100 γραμμάρια ακτινιδίου.
Όνομα | Περιεκτικότητα σε 100gr |
Ενέργεια | 58 kcal |
Νερό | 83,9 γρ |
Πρωτεΐνη | 1,06 γρ |
Λίπη | 0,44 γρ |
Υδατάνθρακες | 14 γρ |
Ζάχαρα | 8,99 γρ |
Φυτικές ίνες | 3,0 γρ |
Ασβέστιο, Ca | 35 mg |
Σίδηρος, Fe | 0,24 mg |
Μαγνήσιο, Mg | 16 mg |
Φώσφορος, Ρ | 34 mg |
Κάλιο, Κ | 198 mg |
Νάτριο, Na | 5 mg |
Ψευδάργυρος, Zn | 0,14 mg |
Χαλκός, Cu | 0,134 mg |
Σελήνιο, Se | 0,2 μg |
Βιταμίνη, C | 74,7 mg |
Βιταμίνη, B1 | 0,027 mg |
Βιταμίνη, B2 | 0,025 mg |
Βιταμίνη, B3 | 0,37 mg |
Βιταμίνη, Β6 | 0,061 mg |
Φολικό οξύ | 26 μg |
Χολίνη | 7,8 mg |
Βιταμίνη, Α | 4 μg |
Καροτίνη, βήτα | 52 μg |
Λουτεΐνη + ζεαξανθίνη | 122 μg |
Βιταμίνη, Ε | 1,3 mg |
Βιταμίνη Κ (φυλλοκινόνη) | 40,3 μg |