Οι δυτικές χώρες απέτυχαν να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τη Ρωσία επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Άντον Σιλουάνοφ κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνάντησης με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Η Δύση έχει αθετήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς τη Ρωσία, έχει παγώσει τα αποθέματά μας σε χρυσό και συνάλλαγμα», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά είναι ένας «οικονομικός πόλεμος» εναντίον της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Σιλουάνοφ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να περιορίσουν το εμπόριο μας, κάτι που όχι μόνο βλάπτει τη Ρωσία αλλά επηρεάζει ολόκληρο το παγκόσμιο εμπόριο.
«Οι δυτικές χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν έλλειψη καθημερινών εισαγόμενων αγαθών στη χώρα μας, αναγκάζουν το κλείσιμο επιχειρήσεων που λειτουργούν επιτυχώς με ξένο κεφάλαιο», είπε ο Σιλουάνοφ.
Η ΕΕ έχει εξαντλήσει όλες τις οικονομικές κυρώσεις που θα μπορούσε για τη στη Ρωσία
Ορισμένες ξένες εταιρείες ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία ή θα εγκαταλείψουν εντελώς την αγορά της χώρας. Αυτές περιλαμβάνουν κατασκευαστές καταναλωτικών αγαθών και ενδυμάτων, χρηματοοικονομικές, ενεργειακές, εξορυκτικές και τεχνολογικές εταιρείες.
Δεδομένης της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η Ρωσία αυτή τη στιγμή, ο Σιλουάνοφ χαρακτήρισε τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Ο υπουργός περιέγραψε μια σειρά από βήματα που πρέπει να ληφθούν για να γίνει αυτό. Τα μέτρα που πρότεινε περιλαμβάνουν την αποτροπή της εκροής κεφαλαίων από τη χώρα και τη θέσπιση «ειδικής διαδικασίας για την εξυπηρέτηση των εξωτερικών χρεών».
Σύμφωνα με τον υπουργό, ορισμένες ενέργειες έχουν ήδη υλοποιηθεί και έχουν δοθεί τα πρώτα αποτελέσματα.
Ποιο θα είναι το χτύπημα από τις αντιρωσικές κυρώσεις;
«Η κατάσταση με την εκροή κεφαλαίων σταθεροποιείται, οι αναλήψεις μετρητών έχουν ουσιαστικά σταματήσει. Η κατάσταση με το ισοζύγιο πληρωμών βελτιώνεται», σημείωσε ο Σιλουάνοφ.
Πρόσθεσε ότι οι συνθήκες στον δημόσιο τομέα είναι υπό έλεγχο, δεσμεύοντας ότι οι αρχές θα διασφαλίσουν την πληρωμή των συντάξεων, των επιδομάτων και των μισθών και θα παρακολουθούν επίσης τη διαθεσιμότητα φαρμάκων.
«Τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν, αλλά αυτό αντισταθμίζεται από την αύξηση των εσόδων από πετρέλαιο και φυσικό αέριο», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι αυτά τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν «για τη μείωση του δανεισμού και του δημόσιου χρέους και τη χρηματοδότηση δαπανών άμεσης προτεραιότητας».
Ο Σιλουάνοφ είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να αποτραπεί η αύξηση του πληθωρισμού. Ο δείκτης έχει ήδη φτάσει στο 2,2% για την εβδομάδα, το υψηλότερο από το 1998 και πάνω από 10% σε ετήσια βάση.