Ο Ασκληπιός ήταν γιός του θεού Απόλλωνα και της Κορωνίδας, η οποία δεν αρκέστηκε στην συντροφιά του θεού και αποφάσισε να τον απατήσει.
Ένα λευκό κοράκι ενημέρωσε τον θεό Απόλλωνα για την απιστία της γυναίκας του με έναν κοινό θνητό και εκείνος εξαιτίας των κακών αυτών ειδήσεων που του μετέφερε το κοράκι, καταράστηκε όλα τα κοράκια να είναι μαύρα και άσχημα.
Από την απελπισία του για αυτή την απιστία αποφάσισε να κάψει την γυναίκα του για να την τιμωρήσει. Όμως κατάλαβε ότι εκείνη είχε στα σπλάχνα της το παιδί του. Έτσι αφαίρεσε το μωρό από την κοιλιά της και στην συνέχεια την άφησε να καεί.
Αυτό το μωρό ήταν Ασκληπιός. Ο πατέρας του τον έδωσε στον Κένταυρο Χείρωνα να μεγαλώσει. Εκείνος του δίδαξε πολλά και κυρίως πως να θεραπεύει θνητούς χρησιμοποιώντας την δύναμη της φύσης.
Ο Ασκληπιός μεγαλώνοντας το πήρε πάνω του και ήθελα εκτός από το να θεραπεύει θνητούς να ανασταίνει και τους νεκρούς.
Αυτή η συμπεριφορά όμως εξόργισε τον Δια διότι ήταν μια πράξη ασέβειας προς τους Θεούς που θα διατάρασσε την μέχρι τότε ισορροπία. Έτσι με μια αστραπή σκότωσε τον Ασκληπιό.
Ο πατέρας του Απόλλωνας, εξοργίστηκε. Μάλιστα ως αντίποινα σκότωσε τους γιους του Δια, τους Κύκλωπες.
Όμως αργότερα μην αντέχοντας στην σκέψη ότι ο γιος του είναι νεκρός παρακάλεσε τον Δια να τον αναστήσει αλλά και να του δώσει μια θέση ανάμεσα στους Θεούς.
Έτσι και έγινε. Υπήρχαν διάφορα ιερά θεραπευτήρια που λειτουργούσαν ως μέρη λατρείας του Ασκληπιού. Σε αυτά υπάρχουν πηγές με νερό που όλοι πίστευαν ότι ήταν θαυματουργό. Πιο γνωστό από όλα ήταν εκείνο στην Επίδαυρο. Εκεί λατρευόταν και ο θεός Απόλλωνας. Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι ήταν πατέρας του Ασκληπιού αλλά και ότι αποτέλεσε το μέσο για την θεοποίηση του.
Η συμβολή του Ασκληπιού στην ίαση των ασθενών έχει πραγματικό αντίκτυπο ακόμα και στην σύγχρονη εποχή. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλά φαρμακεία και ιατρεία που έχουν πάρει το όνομα τους από τον Ασκληπιείο.