fbpx
14 C
Athens
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Ίμια – Το χρονικό μιας τραγωδίας

Ήταν ξημερώματα 31 Ιανουαρίου του 1996 όταν Τούρκοι αποβιβάστηκαν στην Μεγάλη Ίμια καθώς θεωρούσαν ότι το συγκεκριμένο μέρος ανήκε στην Τουρκική επικράτεια.

Μια σειρά από γεγονότα που για άλλους μοιάζαν σαν ατυχή συμβάντα άνευ σημασίας, πυροδότησαν την αντίδραση των δύο γειτονικών χωρών και είχαν σαν αποτέλεσμα την δημιουργία γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο.

Το πρώτο γεγονός πραγματοποιήθηκε την 25η Δεκεμβρίου του 1995 όταν ένα Τουρκικό πλοίο προσάραξε σε μία από τις δύο νησίδες και δεν δέχτηκε να λάβει βοήθεια από την Ελλάδα καθώς θεωρούσε ότι βρίσκετε σε Τούρκικο έδαφος.

Την περίοδο αυτή λάμβανε χώρα το σχέδιο για τον εποικισμό των ακατοίκητων νησιών της Ελληνικής επικράτειας. Αυτό φαίνεται να προβλημάτισε την Τουρκία και να την οδήγησε στην πυροδότηση της κρίσης στα Ίμια θέλοντας να διεκδικήσει μέρος του Αιγίου.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο εποικισμού ακατοίκητων νησιών του Αιγαίου είχε εκπονηθεί και ξεκινήσει το 1994-1995 με με την πρώτη φάση να περιλαμβάνει 18 νησιά.

Βέβαια το σχέδιο εποικισμού πάγωσε εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας έτσι ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση με την γειτονική μας χώρα. Αυτό όμως δεν φαίνεται να εμπόδισε την κοινή γνώμη και το εθνικό φρόνιμα.

Έτσι ο δήμαρχος της Καλύμνου αποφάσισε να μεταβεί στα Ίμια και να υψώσει την ελληνική σημαία. Στην συνέχεια, δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι που περνούσαν από το σημείο με ελικόπτερο αποφάσισαν να κατέβουν στο νησί, να αφαιρέσουν την Ελληνική σημαία που κυμάτιζε και να υψώσουν μια Τουρκική σημαία στην θέση της. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους δεν εκτελούσαν κάποια εντολή αλλά αντέδρασαν από μόνοι τους καθώς ενοχλήθηκαν στην θέα της ελληνικής σημαίας που κυμάτιζε σε έδαφος που θεωρούσαν τουρκικό.

Ένα ελληνικό σκάφος εντόπισε την τουρκική σημαία στην νήσο και στην συνέχεια με εντολή του υπουργού εξωτερικών οι αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού πήγαν για να κατεβάσουν την σημαία και με δική τους πρωτοβουλία αποφάσισαν να υψώσουν ξανά την ελληνική σημαία στο νησί.

Οι Τούρκοι ξεκίνησαν τις παραβιάσεις και η ελληνική πλευρά αποφασίζει να υποστηρίξει την ελληνική σημαία στην νήσο στέλνοντας μια ομάδα με βατραχανθρώπους για να διαφυλάξουν το νησί και την σημαία. Η κυβέρνηση Σημίτη απευθύνετε στις Η.Π.Α η οποία καλεί με τη σειρά της τις δυο χώρες να βρουν μεταξύ τους μια διπλωματικά λύση. Μια λανθασμένη στρατιωτική κίνηση από την πλευρά της Ελλάδας καθώς δεν είχε ενημερωθεί η Ε.Υ.Π ούτε είχε γίνει προσπάθεια για ενημέρωση του ΝΑΤΟ.

Η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ζητάει την απομάκρυνση των Ελλήνων από την περιοχή και την κατάρριψη της Ελληνικής σημαίας.

Στην συνέχεια στρατός και από τις δύο πλευρές μεταβαίνει στην περιοχή και ενώ η Τουρκία σχεδιάζει προσεκτικά την επόμενη κίνηση και καταφέρνει να αποβιβαστούν Τούρκοι στην νησίδα, η δική μας πλευρά μαθαίνει τα νέα από τα ΜΜΕ.

Ο Σημίτης ως πρωθυπουργός της χώρας δίνει εντολή να γίνει αποβίβαση ελληνικών δυνάμεων στο νησί ενώ παράλληλα είναι σε επαφή με την Η.Π.Α έτσι ώστε να βρεθεί διπλωματικά μια λύση. Τα ξημερώματα της 31 Ιανουαρίου από την Ελλάδα μεταβαίνει ένα ελικόπτερο στην νήσο για να εποπτεύσει την περιοχή.

Το ελικόπτερο με πλήρωμα τον κυβερνήτη Χριστόδουλος Καραθανάση, συγκυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και χειριστή ραντάρ και αρχικελευστή τον Έκτορα Γιαλοψό κατάφερε παρά τις άθλιες καιρικές συνθήκες να κάνει τέσσερις διελεύσεις πάνω από το νησί και κατά την διάρκεια της πέμπτης ανακοίνωσε ότι πράγματι υπήρχαν Τούρκοι. Μετά την ανακοίνωση το ελικόπτερο πέφτει στην θάλασσα και τα μέλη του πληρώματος χάνουν την ζωή τους.

Για την πτώση του ελικοπτέρου βγήκε το πόρισμα ότι υπήρχε τεχνική βλάβη όμως αυτό το σενάριο ήταν αποδεχτό μόνο από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία ενώ αμφισβητήθηκε και αμφισβητείται ακόμα και σήμερα από τις οικογένειες των θυμάτων και από το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού.

Την επόμενη μέρα και μετά από αυτή την τραγική εξέλιξη αποφασίστηκε η απεμπλοκή και η αποκλιμάκωση της κρίσης στα Ίμια με την αφαίρεση τόσο της ελληνικής όσο και της Τουρκικής σημαίας από τις νησίδες.

Η Τουρκία και η Η.Π.Α πανηγύριζαν ενώ στην χώρα μας υπήρχε αναταραχή με τους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς να βρίσκονται σε αντιπαράθεση προσπαθώντας να βρουν την αιτία της καταστροφής.

Το αποτέλεσμα είναι η περιοχή να θεωρείται γκρίζα ζώνη και να αποκτά μέγιστη σημασίας για τις διεκδικήσεις των δύο χωρών στο Αιγαίο. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα για την χώρα μας από πλευράς επικράτησης των συνόρων μας και η αφορμή από όπου ξεκίνησαν οι Τούρκοι κινήσεις αμφισβήτηση του Αιγαίου. Από την άλλη πλευρά πολλοί πιστεύουν πως ήταν μια καλή εξέλιξη που οδήγησε στην αποφυγή του πολέμου και στην επικράτηση της ειρήνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καιρός

Athens
overcast clouds
14 ° C
14.5 °
12.2 °
85 %
1.8kmh
92 %
Πε
13 °
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
12 °
Δε
14 °

Ακολουθήστε Μας

1,481ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πιο Δημοφιλή