fbpx
15 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

Ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις

Σκληρή απάντηση υποσχέθηκε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ΕΕ αναφορικά με τις εξοντωτικές κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι Βρυξέλλες στην Μόσχα.

Όπως ανακοινώθηκε η κυρώσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες και θα υπάρξει σκληρή απάντηση από την Ρωσία.

«Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι αυτό δεν θα το καταφέρουν. Οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα μείνουν χωρίς σκληρή απάντηση. Η Ρωσία θα συνεχίσει να διασφαλίζει την υλοποίηση των ζωτικών εθνικών συμφερόντων της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις κυρώσεις και τις απειλές τους. Είναι καιρός οι δυτικές χώρες να καταλάβουν ότι η αδιαίρετη κυριαρχία τους στην παγκόσμια οικονομία έχει παρέλθει προ πολλού», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Δείτε όλη την ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών της ΕΕ:

“Επί σειρά ετών, η Ε.Ε., υπό το πρόσχημα του “ειρηνοποιού”, χρηματοδότησε γενναιόδωρα το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο ήρθε στην εξουσία μετά από αντισυνταγματικό πραξικόπημα. Παρακολούθησε σιωπηρά την εξόντωση του πληθυσμού στο Ντονμπάς, τον “στραγγαλισμό” των ρωσόφωνων πολιτών στην Ουκρανία.

Η Ε.Ε. αγνόησε τις συνεχείς εκκλήσεις μας να επιστήσει την προσοχή της στην επικράτηση των ναζιστών στην εξουσία της Ουκρανίας, στον κοινωνικοοικονομικό αποκλεισμό και στις δολοφονίες αμάχων στα νοτιοανατολικά της χώρας. Συνδέοντας όλες τις προοπτικές για τις σχέσεις με τη Ρωσία με την εφαρμογή της δέσμης μέτρων του Μινσκ, δεν έκαναν τίποτα για να ενθαρρύνουν το Κίεβο να αρχίσει να εφαρμόζει τις βασικές τους πρόνοιες.

Ταυτόχρονα, έδωσαν στις αρχές του Κιέβου χρήματα και εφάρμοσαν καθεστώς εισόδου χωρίς βίζα. Επεξέτειναν τις αντιρωσικές κυρώσεις επικαλούμενοι αμφισβητήσιμα προσχήματα. Συμμετείχαν στα “κατασκευάσματα” του Κιέβου, που έθεταν σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τώρα, όμως, οι μάσκες έπεσαν. Η – από τις 27 Φεβρουαρίου 2022 – απόφαση της Ε.Ε. να ξεκινήσει τις παραδόσεις φονικών όπλων στον ουκρανικό στρατό είναι αποκαλυπτική από μόνη της. Σηματοδοτεί το τέλος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ως “ειρηνιστικού” εγχειρήματος για τη συμφιλίωση των ευρωπαϊκών λαών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Eυρωπαίοι τελικά τάχθηκαν στο πλευρό του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο εξαπέλυσε πολιτική γενοκτονίας εναντίον μέρους του ίδιου του πληθυσμού του.

Χωρίς να το καταλάβουν και οι ίδιοι, με τις αντιρωσικές τους ενέργειες στις Βρυξέλλες, υιοθέτησαν το “newspeak” του J. Orwell. Ανακοίνωσαν ότι θα “επενδύσουν” στον πόλεμο, που εξαπολύθηκε στην Ουκρανία το 2014, μέσω ενός μηχανισμού με το χαρακτηριστικό όνομα “Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης”.

Η ηγεσία της Ε.Ε. δεν διστάζει να αναφέρει τους πυραύλους και τα φορητά όπλα, τα πυρομαχικά, ακόμη και τα πολεμικά αεροσκάφη ως “αμυντικά” μέσα.

Συμφωνία-μαμούθ ανάμεσα σε Ρωσία και Κίνα για το φυσικό αέριο

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg, η Gazprom PJSC έκανε ένα νέο βήμα προς τη δυνητικά μεγαλύτερη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με την Κίνα, την στιγμή που τα κράτη σε όλο τον κόσμο διακόπτουν τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς με τη Ρωσία εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου υπέγραψε σύμβαση για τη σχεδίαση του αγωγού Soyuz Vostok μέσω της Μογγολίας προς την Κίνα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Gazprom. Εάν η Ρωσία καταλήξει σε νέα συμφωνία προμήθειας με την Κίνα, το Soyuz Vostok θα μεταφέρει έως και 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην ασιατική χώρα.

Είναι σε θέση η Ρωσία να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις;

Από τις κινήσεις του Πούτιν καταλαβαίνουμε ότι για τις κυρώσεις είναι σίγουρο ότι ήξερε το ποιες θα μπορούσαν να είναι και σίγουρα θα είχε υπολογίσει το χειρότερο σενάριο.

Όμως από την άλλη μεριά είχε όλα αυτά τα χρόνια που είναι στην εξουσία τη δυνατότητα να φτιάξει ένα κράτος το οποίο δεν θα μπορούσαν να το αγγίξουν κυρώσεις τέτοιας κλίμακας. Ενώ και αν είναι να πειράξουν την οικονομία για ένα διάστημα αυτό το διάστημα να μην είναι καταστροφικό για τη χώρα του.

Δηλαδή μακροοικονομικά ξέρει ότι η κατάκτηση τμήματος της Ουκρανίας θα έχει μεγάλα έσοδα για το κράτος του. Όσο και αν είναι λοιπόν το βραχυπρόθεσμο οικονομικό κραχ που θα δεχτεί δεν θα είναι καταστροφικό για τη χώρα του και δεν θα είναι γιατί τυχόν δικές του οικονομικές κυρώσεις σε Ευρώπη θα δημιουργήσουν ένα τεράστιο πρόβλημα πληθωρισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Καιρός

Athens
clear sky
15 ° C
16.2 °
12.8 °
92 %
1.3kmh
0 %
Πα
19 °
Σα
15 °
Κυ
15 °
Δε
17 °
Τρ
17 °

Ακολουθήστε Μας

1,481ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Πιο Δημοφιλή