Εάν οι δυτικές κυρώσεις οδηγήσουν σε πλήρη διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας, τότε η διεθνής αγορά ενέργειας θα καταρρεύσει, δήλωσε την Τρίτη ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Fitch.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ντμίτρι Μαριντσένκο, ανώτερος διευθυντής της Fitch στον Όμιλο Φυσικών Πόρων, εξήγησε ότι η τρέχουσα άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μετριαστεί εάν δεν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση γύρω από την Ουκρανία.
Ωστόσο, μια περαιτέρω αύξηση των εντάσεων θα μπορούσε να είναι καταστροφή. «Το πλεόνασμα της τιμής του πετρελαίου τώρα είναι περίπου 15 δολάρια το βαρέλι», εξήγησε ο Μαριντσένκο. «Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πιο ήρεμο σενάριο, που δεν συνεπάγεται περαιτέρω κλιμάκωση, με ελάχιστες κυρώσεις που δεν θα επηρεάσουν τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αυτό το πλεόνασμα θα εκμηδενιστεί».
Σε ένα πιο απαισιόδοξο σενάριο, όπου θα αυξηθεί η κλιμάκωση γύρω από την Ουκρανία, και τα δυτικά έθνη επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, ο Μαριντσένκο είπε ότι η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με τον ειδικό, αυτό θα οδηγήσει σε ενεργειακή κρίση.
Ο αναλυτής της Fitch εξήγησε την πρόβλεψη του χειρότερου σεναρίου εξηγώντας ότι κανένα άλλο έθνος δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εξαγωγή πετρελαίου από τη Μόσχα. «Το μερίδιο της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι πάνω από 10%. Δεν υπάρχει κανείς να το αντικαταστήσει.
Τη Δευτέρα, μετά την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία των Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Μόσχα.
Ο Λευκός Οίκος, ωστόσο, τόνισε ότι τα μέτρα είναι απίθανο να στοχεύουν τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας. Η Ουάσιγκτον είπε επίσης ότι το αρχικό πακέτο αντιρωσικών μέτρων δεν θα περιλαμβάνει τον περιορισμό της πρόσβασης της Μόσχας στο SWIFT, που είναι ένα κορυφαίο διεθνές σύστημα πληρωμών για την πραγματοποίηση διατραπεζικών πληρωμών.
Μέτρα κατά της Ρωσίας 22/2/2022:
Ωστόσο σήμερα αποφάσισαν πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μετά από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν στο Παρίσι.
Συγκεκριμένα, αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες, σε τράπεζες, στον τομέα της άμυνας, καθώς επίσης και να περιορίσουν την πρόσβαση των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.
«Αυτό το πακέτο κυρώσεων, που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη, θα βλάψει τη Ρωσία και θα τη βλάψει πολύ», τόνισε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι πέντε ρωσικές τράπεζες (Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank) και τρεις Ρώσοι με τεράστια περιουσία, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Γκενάντι Τιμτσένκο, θα υποστούν οικονομικές κυρώσεις.
Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δεσμευτούν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα. «Αυτή είναι η πρώτη δόση», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον. «Θα ακολουθήσουν περαιτέρω κυρώσεις εάν ο Πούτιν προχωρήσει παραπέρα», πρόσθεσε.
«Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια παρατεταμένη κρίση», συμπλήρωσε ο Τζόνσον, ενώ τόνισε ότι επειδή «το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, το εγχείρημα του Πούτιν στην Ουκρανία πρέπει να αποτύχει».
Ο Μπάιντεν μίλησε για πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες.