Το λάχανο είναι ένα λαχανικό που ανήκει στην κατηγορία των σταυρανθών λαχανικών και έχει πολύ σημαντικές ιδιότητες καθώς είναι πηγή βιταμινών. Στην ίδια οικογένεια λαχανικών ανήκουν το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα το λάχανο χρησιμοποιούνταν σε διάφορες περιοχές της Ασίας αλλά και της Ευρώπης. Οι Έλληνες και η Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ευρέως ως φάρμακο για την ουρική αρθρίτιδα αλλά και τους πονοκεφάλους.
Το λάχανο έχει αντιοξειδωτική δράση καθώς είναι πηγή Β-Καροτίνης, βιταμίνης C και άλλων ιχνοστοιχείων. Επίσης, έχει αντικαρκινική δράση και είναι αποδεδειγμένο ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισής ορισμένων μορφών καρκίνου όπως για παράδειγμα των καρκίνων που σχετίζονται με το παχύ έντερο αλλά και του καρκίνου των μαστών.
Το λάχανο βοηθάει το πεπτικό σύστημα καθώς με τις φυτικές ίνες που περιέχει βοηθάει στη διαδικασία της πέψης. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου αίμα. Είναι ωστόσο γνωστό ότι βοηθάει και σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.
Τέλος, το λάχανο βοηθά στην καρδιακή υγεία με τη μείωση της χοληστερίνης.
Το λάχανο τρώγεται ωμό αλλά και μαγειρεμένο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι μαγειρεύοντας το μειώνονται σημαντικά οι ιδιότητες του.