Η χρήση του λιγνίτη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, διατηρούσε μια σημαντική συνεισφορά στην αύξηση το εθνικού προϊόντος, αποφέροντας ταυτόχρονα στην Ελλάδα μεγάλη εξοικονόμηση συναλλάγματος. Τα κοιτάσματα λιγνίτη βρίσκονται στις περιοχές της Πτολεμαΐδας, Αμυνταίου, Φλώρινας, Μεγαλόπολης, Ελασσόνας, Αλιβέρι Εύβοιας και Δράμας.
Ο λιγνίτης είναι καύσιμο στρατηγικής σημασίας, γιατί έχει χαμηλό κόστος εξόρυξης, σταθερή και ελέγξιμη τιμή και παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού μη εξαρτώμενος από εξωγενείς πηγές.
Συγχρόνως, προσέφερε πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας στην ελληνική περιφέρεια, ιδιαίτερα σε περιοχές που εμφάνιζαν μεγάλα ποσοστά ανεργίας.
Πολλοί υπέρμαχοι της ταχείας απολιγνιτοποίησης συνειδητοποιούν τώρα το μεγάλο λάθος που είχε κάνει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να δείξει ένα πιο οικολογικό προφίλ.
Οι πιο εγκρατείς μιλάνε για λάθος ενώ πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η όλη κατάσταση με τις ιδιωτικοποιήσεις στη ΔΕΗ και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας λίγο καιρό πριν.
Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι στην Ελλάδα η ΔΕΗ εξορύσσει για ιδιόχρηση λιγνίτη μεγάλης εμπορικής αξίας διατηρώντας την δεσπόζουσα θέση που κατέχει η συγκεκριμένη εταιρεία μεταξύ των λιγνιτοπαραγωγών σε διεθνές επίπεδο ( 3η θέση στην ΕΕ και μεταξύ των 10 μεγαλύτερων παραγωγών λιγνίτη παγκοσμίως ).
Στον αντίποδα η χώρα μας έχει εκπομπές CO2 από ορυκτά καύσιμα που αντιστοιχούν μόνο στο 0.2% των παγκόσμιων εκπομπών.
Στην όλη εξέλιξη της κατάστασης φυσικά σημαντικός παράγοντας θα είναι και η έκβαση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης καθώς η χώρα μας εξαρτάται κατά 40% από το ρωσικό αέριο.