Διάταγμα υπέγραψε ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν για τον περιορισμό των εισαγωγών και εξαγωγών προϊόντων και πρώτων υλών προς και από την Ρωσία προς τις μη φιλικές χώρες.
Μέσα σε αυτές τις χώρες όπως είχαμε προβλέψει βρίσκεται και η χώρα μας.
Η λίστα με τις «μη φιλικές χώρες» περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του Τζέρσεϊ, της Ανγκουίλα, των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, του Γιβραλτάρ, της Ουκρανίας, του Μαυροβουνίου, της Ελβετίας, της Αλβανίας, της Ανδόρας, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, του Μονακό, της Νορβηγίας, του Σαν Μαρίνο. Επίσης περιλαμβάνονται τα Σκόπια, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Αυστραλία, η Μικρονησία, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν.
Πιο συγκεκριμένα ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που θα περιορίσει την εισαγωγή και την εξαγωγή ορισμένων προϊόντων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να «εξασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Οι περιορισμοί λέγεται ότι περιλαμβάνουν προϊόντα και πρώτες ύλες. Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποια προϊόντα και υλικά θα συμπεριληφθούν ή πόσο σοβαροί θα είναι οι περιορισμοί.
Ωστόσο, η ανακοίνωση σήμερα του Κρεμλίνο αναφέρεται σε συγκεκριμένα προϊόντα και πρώτες ύλες, αντί για φυσικό αέριο που νόμιζαν οι περισσότεροι. Λογικά είναι ένα χαρτί που δεν θέλει να το παίξει ακόμα η Ρωσία.
Την ίδια ώρα η ανακοίνωση από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα βάζει φωτιά στις αγορές.
Τις επιπτώσεις θα τις βιώσουν με άσχημο τρόπο και οι καταναλωτές στην Ελλάδα. Η αύξηση στην τιμή της βενζίνης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση με τη τιμή της να έχει ξεπεράσει στα περισσότερα πρατήρια τη τιμή των 2,0 ευρώ. Τις επόμενες ημέρες σχεδιάζει να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για συνέχιση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο για το Μάρτιο.
Τι θα γίνει όμως όταν η τιμή του πετρελαίου φτάσει στα 200-300$ το βαρέλι εάν επιβληθεί εμπάργκο και από τις υπόλοιπες δυτικές χώρες.
Και αν αυτό μοιάζει ως εφιαλτικό σενάριο τι θα γίνει εάν η τιμή του «κτυπήσει» ακόμη και τα 300$ το βαρέλι, όπως προειδοποίησε εχθές ο Αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.
«Η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει και τα 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ρώσος Αντιπρόεδρος.
Πλην της Βρετανίας που και αυτή ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ανακοινώσει μέτρα, αλλά αυτό είναι προσωρινό.
Ίδια ανοδική πορεία και για το φυσικό αέριο. Για πρώτη φορά εχθές η τιμή του φυσικού αερίου TTF στην Ευρώπη ξεπέρασε τα 300 ευρώ την μεγαβατώρα, φτάνοντας ακόμα και στα 345 ευρώ για να υποχωρήσει αργότερα παραμένοντας όμως σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ.
Ενώ στο τραπέζι υπάρχει ακόμα το σενάριο να κλείσει τον Nord Stream 1. Οι συνέπειες με μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφικές για τη χώρα μας αφού συνεχίζεται η ύφεση. Ο βασικός μισθός είναι ο 3ος χαμηλότερος σε όλη την Ευρώπη.
Από την άλλη πλευρά ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι για αυτό το έτος στα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης. Μόνο για τον Φεβρουάριο προβλέπεται να αγγίξει το 7%.