Υπάρχουν πολλά φυτά και βότανα με αρωματικά στοιχεία που μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους όπως για παράδειγμα ωμά σαν σαλάτα ή να προσθέσουν σε άλλα φαγητά για να προσθέσουν σε αυτά νοστιμιά αλλά και θρεπτική αξία. Τέλος μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να αντικαταστήσουν στοιχεία που καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας και σε αυτά οφείλονται πολλές βλάβες που μπορεί να προκληθούν στην υγεία μας (π.χ αλάτι, ζάχαρη).
Οπότε είναι πάρα πολύ σημαντικό όλοι μας να ξέρουμε ποια είναι αυτά τα φυτά και τα βότανα έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε μια ποιο υγιή διατροφή. Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ο σωστός τρόπος μεταχείρισής τους για να μην χάσουν τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες τους.
Για παράδειγμα ποτέ δεν πρέπει να βράζουμε σε δυνατή φωτιά φαγητά που περιέχουν βότανα. Μόνο με το σιγανό βρασμό θα αποδοθούν όλες οι θρεπτικές τους αξίες και η νοστιμιά τους. Αν πάλι το φαγητό χρειάζεται δυνατή φωτιά μπορούμε να προσθέσουμε τα αρωματικά βότανα προς το τέλος. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για να συνδυάσετε τη χρήση πολλών αρωματικών βοτάνων μαζί σε ένα φαγητό. Μόνο τότε και η γεύση θα είναι καλύτερη αλλά και η θρεπτική του αξία.
Είναι πιο ωφέλιμο να βάζετε πολλά είδη σε μικρές ποσότητες παρά ένα είδος σε μεγάλη. Με αυτό το τρόπο θα έχετε πάντα στο τραπέζι σας υγιεινά και νόστιμα πιάτα.