Ο Κωσταντίνος γεννήθηκε το 1940 στην Ελλάδα από τον τότε πρίγκιπα Παύλο Α’ και την πριγκίπισσα Φρειδερίκη. Την επόμενη χρονιά από την γέννηση του η Ελλάδα είχε εμπλακεί για τα καλά στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και η βασιλική οικογένεια αναγκάστηκε να μεταφερθεί στην Αίγυπτο με σκοπό να οργανώσει τις μάχες των Ελληνικών δυνάμεων στο πεδίο της Νότιας Αφρικής. Ο Κωνσταντίνος επέστρεψε στην Ελλάδα το 1946 και μια χρονιά αργότερα ορίστηκε ως διάδοχος του θρόνου καθώς ο βασιλιάς Γεώργιος πέθανε και ανέλαβε την βασιλεία ο πατέρας του Παύλος.
Ο ίδιος έλαβε στρατιωτικές γνώσεις και ασχολήθηκε με το αγαπημένο του άθλημα την ιστιοπλοΐα, χαρίζοντας στην Ελλάδα διεθνείς διακρίσεις τα επόμενα χρόνια ώσπου το 1964 ο Παύλος πεθαίνει και την θέση του αναλαμβάνει ο Κωνσταντίνος. Τον ίδιο χρόνο ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε την αγαπημένη του Άννα Μαρία με την οποία απέκτησε στην συνέχεια πέντε παιδιά.
Την περίοδο αυτή υπήρχαν αρκετές αναταραχές στο εσωτερικό της χώρας και υπήρχε τεράστια ανασφάλεια σχετικά με την πορεία της. Το 1965 με κυβερνήτη της τον Γεώργιο Παπανδρέου υπήρξαν οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ του Κωνσταντίνου και της κυβέρνησης. Το μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση ήταν ο έλεγχος του βασιλιά στις ένοπλες δυνάμεις.
Το αποτέλεσμα ήταν ο Κωνσταντίνος να ορίσει νέα κυβέρνηση με επικεφαλής μια ομάδα αποστατών από την τρέχουσα κυβέρνηση κάτι που ενόχλησε τον Παπανδρέου.
Οι αναταραχές στην κοινωνία ήταν αρκετές έτσι ο βασιλείας σκέφτεται πως η δημιουργία ενός νέου κινήματος πριν από τις επερχόμενες εκλογές του 1967 θα βοηθούσε την χώρα. Αυτό το συζήτησε και με την Αμερική που φάνηκε να έχει ουδέτερη στάση οπότε και το προχώρησε στην ίδρυση της ΕΡΕ.
Όμως την 21η Απριλίου προχώρησαν σε κίνημα κατώτεροι στρατιωτικοί υπό τον Παπαδόπουλο. Ο βασιλιάς συναντήθηκε μαζί τους με σκοπό να διαπραγματευτεί μαζί τους αλλά αυτό που ήθελε στην πραγματικότητα ήταν να κερδίσει χρόνο.
Ο Κωνσταντίνος ζήτησε την βοήθεια της Αμερικής έτσι ώστε να καταφέρει να φύγει από την χώρα καθώς είχε χάσει πλέον την επιρροή του στην κυβέρνηση και στον στρατό. Η Αμερική ωστόσο τον προέτρεψε να παραμείνει στην θέση του και στα καθήκοντα του.
Ο κύριος στόχος του βασιλιά ήταν να ρίξει τους συνταγματάρχες και συνέχισε να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για να πετύχει αυτό. Αποφάσισαν λοιπόν ότι έπρεπε να δημιουργηθεί μια ανατάραξη με τους Τούρκους έτσι ώστε να ρίξουν τον Παπαδόπουλο. Η ανατάραξη δημιουργήθηκε στην Κύπρο με αποτέλεσμα ο βασιλιάς να εγκαταλείψει τελικά την χώρα τον Δεκέμβριο του 1967 καθώς οι συνταγματάρχες ανακάλυψαν και αντιμετώπισαν την προβοκάτσια.
Παρόλο που οι συνταγματάρχες δεν κατάργησαν ποτέ την βασιλεία στην Ελλάδα ο Κωνσταντίνος παρέμεινε στο εξωτερικό παρακολουθώντας από απόσταση τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Ωστόσο με δημοψήφισμα που έγινε από τους συνταγματάρχες, το αποτέλεσμα έδειξε ότι ο λαός δεν ήθελε την επαναφορά του βασιλιά. Στην συνέχεια ακολούθησαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και η πτώση του καθεστώτος των συνταγματαρχών. Ο Κωνσταντίνος προσπάθησε να συνεργαστεί με τον Καραμανλή, που ήταν στο τιμόνι της ηγεσίας με σκοπό την επιστροφή του ως βασιλιάς στην Ελλάδα. Όμως η συνεργασία αυτή δεν προχώρησε με αποτέλεσμα να μην επιστρέψει ποτέ στη χώρα.
Το 1992 προχώρησε σε διαπραγμάτευση για την μεταβίβαση της περιουσίας του με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στην συνέχεια όμως η συμφωνία αυτή ακυρώθηκε από τις μετέπειτα κυβερνήσεις.
Ο Κωνσταντίνος μάλιστα έχασε την ελληνική ιθαγένεια και αποφασίστηκε να δημευτεί η περιουσία του όμως στην συνέχεια αποζημιώθηκε αφού πρώτα προσέφυγε σε διεθνή δικαστήρια.
Ο ρόλος του Κωνσταντίνου και το έργο του είναι αμφιλεγόμενο από το λαό καθώς πολλοί είναι αυτοί που έκριναν δικαιολογημένες τις πράξεις του ενώ άλλοι τον κατηγορούν.
Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος έφυγε από την ζωή στις 10 Ιανουαρίου του 2023 και η ταφή του θα πραγματοποιηθεί αύριο στα βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι δίπλα στους προγόνους του.